Mamma Dina`s SIRNICA //OST PAJ

SIRNICA  // OST PAJ 
 
Det här är en fuskis-pita sirnica (ostpaj) med färdiga filodegar och därmed "slagana", dvs lager på lager istället för ihoprullad som riktiga "pita" är. Har inga särskilda mått utan allt är mätt med ögat,, typiskt mig. Jag har ändå försökt mäta upp det någorlunda den här gången för receptets skull. Det går självklart bra att utesluta det ena eller det andra.. jag använder mig av all möjlig sir (ost), men man behöver inte komplicera till det mer än nödvändigt. Det viktigaste är basen som är ägg och någon form av ost; keso tex, eller bara vitost.
Improvisera ihop en fyllning helt enkelt. 1 pkt (500 g) jufka/filodeg - jag brukar köpa bosniskt märke, de passar bäst 3 ägg 2-3 dl fetaost 
1 dl vitost (ej måste,, jag slänger dock i det om jag har det i kylen)
500 g keso 0,25 dl vispgrädde
0,5 dl gräddfil Olja
1 tsk bakpulver
Ev. majsmjöl och ev. salt
Vispa ägg i en bunke. Mosa fetaost med gaffel och blanda ner i äggen. Salta inte fyllningen förrän du smakat av i slutet då fetaosten redan är salt av sig, annars kan det lätt bli översaltat. Mosa ev. även lite vitost och blanda ner. Rör ner keso, vispgrädde, gräddfil samt en skvätt olja. Rör sedan ner lite majsmjöl för att fyllningen ska bli tjockare om du tycker det behövs. Slutligen, ha i bakpulver. Plocka fram en bakplåt (ca 30*40). Lägg 2-3 lager smör deg "JUFKE" längst ner (dvs inte 2-3 jufke utan 2-3 lager, en jufka kan räcka för två lager). Varje jufka som inte har någon fyllning ska penslas med olja. Ha sedan på lite fyllning, det ska inte täcka hela jufkan och det ska inte vara extremt mycket. Räcker att man liksom slänger lite fyllning med hjälp av en sked här och var. Lägg sedan på en ny jufka och varva med fyllning. Det ska vara antingen en eller två lager jufka mellan varje fyllning , men däremot 2-3 underst och 2-3 överst. Rör ihop 2-3 dl mineralvatten, 2 ägg och gräddfil och häll över eller så kan man också bara pensla över gräddfil på toppen med en slickepott. Grädda i en förvärmd ugn på 200-225 grader i ca 30-35 min. Om den får tillräckligt med färg innan gräddningstiden är slut kan man lägga över en bit aluminiumfolie så den inte bränns vid. När den är klar och har svalnat lite är det bara att skära den i rutor så är det klart för att ätas.    
Smaklig måltid <3
 
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: