1. Håll matens temperatur
Det är viktigt att hålla varm man varm samt att hålla kall mat kall. Den varma maten ska hålla minst +60 grader celsius medan den kalla maten ska förvaras i som mest +8 grader celsius. Låt inte maten stå framme!
2. Kontrollera kylskåpet
Håll koll på temperaturen i ditt kylskåp – den ska max vara +8 grader celsius.
3. Håll händerna rena
Tvätta alltid händerna innan du lagar din mat! Efter att du skurit rått kött ska du tvätta dem igen med tvål och vatten innan du fortsätter din matlagning.
4. Använd olika köksredskap
Se till att inte använda samma skärbrädor och knivar till kött och kyckling som du använder till grönsaker. Diska dina redskap noggrant innan du använder dem till en ny matvara.
5. Var noggrann med köttfärs och fågel
Fågel och köttfärs ska vara genomstekt. Tillaga din köttfärs samma dag som den är inhandlad. Smaka aldrig heller på den råa köttfärsen eller köttfärssmeten!
Om du grillar kött med ben – se till att det är genomstekt även invid benen.
6. Se upp med att blanda rått och färdigt
Lägg inte den tillagade maten på samma tallrik som du använt för rått kött – kan vara lätt hänt när du grillar.
Häll inte marinad från det råa köttet på det färdiggrillade. Om du vill använda marinaden från det råa köttet så måste du koka den först.
7. Kyl ner mat som ska sparas
Om du vill spara färdiglagad mat bör den snabbt kylas ner. Sätt kastrullen i kallt vatten och rör om. När maten är nedkyld ska du genast ställa in den i kylen eller frysen.
8. Skölj frukt och grönsaker
Det är viktigt att du sköljer dina frukter och grönsaker innan du äter dem!
9. Ta med en kylväska
Om du ska ut och äta i naturen är det viktigt att du kyler ner maten i en kylväska. Det samma gäller om du har lång väg hem från mataffären – ta med en kylväska!
10. Håll disktrasan ren
Disktrasan är en riktig bov när det gäller bakterietillväxt. Byt ut din disktrasa ofta eller tvätta den i tvättmaskin på minst 60 grader.